Літні отруєння

Літо - це не тільки сезон відпусток, а й час достатку свіжих ягід, фруктів і овочів, грибів, зелені,тощо. Однак це несе в собі приховану небезпеку: завжди є ризик отруїтися чимось смачненьким, тому як і нам, і мікробам однаково подобаються тепло і хороша їжа.Як же уникнути літніх отруєнь?

/Files/images/ощлзлд.jpegДосить дотримуватися певних правил літнього харчування:

- Найвідоміше, але в той же час найбільш часто забуваємо правило: завжди і скрізь мийте руки - перед їжею, після будь-якого виходу на вулицю і вже тим більше поїздки в громадському транспорті !!!

- Ретельно мийте овочі та фрукти і вже, звичайно, не вживайте їх немитими.

- Намагайтеся не перекушувати на ходу їжею з кіосків. Особливо це стосується м'ясних страв. Санітарно-гігієнічні норми в наметах часто не дотримуються, що призводить до передачі інфекцій з брудними руками продавців і з неякісно обробленим м'ясом.

- Намагайтеся не вживати консервовану їжу, або піддавайте її термообробці.

- Купуйте м'ясо та інші легко псувні продукти тільки в магазинах з холодильниками. І при покупці швидкопсувних продуктів намагайтеся складати їх у спеціальні, що підтримують низьку температуру пакети.

- Варені ковбаси та сосиски надійніше купувати у вакуумній або заповненою газом упаковці, а не нарізати від великого шматка. У вакуумі мікроби розмножуватися не люблять, в інертних газах теж.

- Не вживайте сирі яйця, навіть щойно знесені.

- Завжди звертайте увагу на кінцеву дату реалізації продукту (особливо молочного).

- Уникайте вживання в їжу в жаркий період тортів і тістечок з кремом - при неналежному зберіганні вони можуть привести до дуже тяжких отруєнь. А вже якщо дуже хочеться солоденького, купіть сухий торт чи цукерки.

- Салати бажано не купувати, а готувати на власній кухні і заправлять сметаною безпосередньо перед вживанням.

Необережність у харчуванні може призвести до вельми сумних наслідків. Після проникнення в людський організм збудники кишкових інфекцій починають активно розмножуватися, що призводить, по-перше, до порушень процесу травлення і, по-друге, до запалення клітин слизової оболонки кишечника.

Типовим і найбільшхарактерним наслідком двох зазначених процесів є основною симптом кишкової інфекції - діарея. Інші ознаки хвороби - нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість - зустрічаються часто, але не є обов'язковими супутниками кишкової інфекції.

До речі, говорячи про симптоми при кишкових інфекціях, необхідно відзначити, що вони не завжди очевидні. Наприклад, при глистових інвазіях яскравої і гострої клінічної картини не буде. Але все ж певні прояви допоможуть вам виявити у себе дане захворювання: анальний свербіж (особливо вночі), схуднення без видимих причин, алергічні прояви або збільшення еозинофілів в крові, можлива поява кашлю по ходу розвитку інфекції.

Що стосується лікування, то і в разі не яскраво вираженої інфекції обстежуватися і лікуватися можна тільки під контролем лікаря. Не варто приймати протиглистні препарати для профілактики - це токсичні речовини і застосовуються вони тільки за призначенням лікаря.

В принципі, слід зазначити, що на побутовому і на медичному рівні поняття кишкової інфекції досить відрізняються. Для звичайної людини - раз є пронос, значить, є і кишкова інфекція, а для лікаря головне не симптоми, а шлях зараження. З медичних позицій будь-яка хвороба, що передається через рот, є типовою кишковою інфекцією.

Завжди слід пам'ятати, що найбільш страшним і небезпечним наслідком якого проносу є втрата організмом рідини та солей. Без їжі людський організм більш-менш благополучно може проіснувати пару тижнів, але без адекватного забезпечення водою і солями калію, натрію і кальцію рахунок може піти на годинник. Таким чином, справжня тяжкість кишкової інфекції найчастіше визначається не частотою стільця, не запахом і кольором випорожнень, а саме ступенем зневоднення. А визначити тяжкість кишкової інфекції може тільки лікар.

Однак існують інфекції, які в жодному разі не можна лікувати вдома. У першу чергу це дизентерія, сальмонельоз та ешеріхиоз.

Дизентерію викликають мікроби, названі дизентерійними паличками. Всі вони потрапляють в організм з водою, їжею або від хворого при недотриманні гігієнічних норм. При неправильному лікуванні можливий перехід хвороби в хронічну форму або розвиток післядизентерійному коліту.

Ешерихіози, кишкові коліінфекціі, викликає ціла група так званих ешерихій - різновиду кишкової палички. Мікроби передаються людині через продукти харчування від заражених домашніх тварин - птахи, худоби. Це відбувається тоді, коли продукти не проходять достатню термічну обробку. У дітей першого півроку можливі летальні результати. Дорослим ешеріхиоз загрожує тими ж неприємностями, що і дизентерія.

Сальмонели - збудники сальмонельозу - потрапляють в організм разом із зараженими продуктами - м'ясом, яйцями, молоком. За смаком і виглядом дари сільського господарства від хворих тварин нічим не відрізняються від безпечних. Сальмонели стійкі в навколишньому середовищі, вони добре переносять заморожування, висушування, зберігаються на предметах 45-90 днів, в гною - більше року, у воді - до двох місяців. У продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й розмножуються. Інкубаційний період при сальмонельозі триває від 6 годин до двох діб. Сальмонели гинуть в товщі харчових продуктів тільки після тривалого кип'ятіння. При несвоєчасному наданні медичної допомоги можливий летальний результат.

Необхідно в найкоротші терміни звернутися до лікаря, так як в домашніх умовах ви не зможете визначити отруєння у вас або кишкова інфекція. Чим більше мікробів потрапило в шлунок, тим швидше розгортається картина отруєння: нудота, блювота, розлад шлунку, біль в животі, іноді підвищена температура. Особливості хвороби залежать від виду мікробів, але лікування при всіх формах харчових отруєнь практично однаково - треба допомогти організму позбавитися від ворогів. Ось кілька правил, якими можна скористатися до приходу лікаря.

Що потрібно робити до візиту лікаря, якщо все-таки проблем з кишечником уникнути не вдалося:

Головне - слід багато пити. Найкраще розведений у воді порошок «Регідрон», який відновлює водно-сольовий баланс і попереджає можливі непритомність (до речі, збираючись на відпочинок, бажано його мати у своїй аптечці). Непогано допомагає і суміш з апельсинового соку свіжого (калій і вітамін С) з кип'яченою водою у співвідношенні 1: 4.

Якщо вас нудить не дуже сильно, спробуйте розтовкти в порошок 5-8 таблеток активованого вугілля і прийняти його протягом 5-7 хвилин, запиваючи великою кількістю негазованої води. Вугілля вбере в себе всі шкідливі речовини,які знаходяться в травному тракті, і самопочуття поліпшиться. Добре знімають нудоту і біль в животі також «Маалокс» і «бесалол», які в аптеках продаються без рецепту.

Якщо вас нудить, але блювоти немає, то краще викликати блювоту, випивши слабкий розчин марганцівки (вода повинна бути злегка рожевою).

Кiлькiсть переглядiв: 395