Дитяче дошкільне об'єднання КДНЗ НВК «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад - школа І ступеня»

НАКАЗ

03.09.2017 р.

Про дотримання мовного

законодавства в НВК

На виконання ст. 10. Конституції України, законів України «Про освіту» (ст. 1, 6, 7), «Про загальну середню освіту» (ст. 1, 5, 7), «Про дошкільну освіту» (ст. 1, 6, 7, 9, 10), «Про засади державної мовної політики» (ст. 1, 20, з метою створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму в майбутніх громадян України школою здійснюється відповідна організаційна робота. Річним планом НВК, було передбачено та здійснено певну роботу з реалізації мовної політики, формування культури мовлення учасників навчально-виховного процесу, прищеплення любові до української мови.У закладі вивчаються питання мовного законодавства, аналізується, забезпечується дотримання ведення документації, оформлення наочності, організація та проведення масових заходів, урочистостей. У школі обладнано куточки державної символіки, а також успішно ведеться роз'яснення учням та вихованцям ідейної суті державних символів і правил їх використання, ритуалів, традицій, виховується позитивне ставлення до державних символів України, формуються почуття поваги до них, стійкі навички свідомого дотримання почестей та правил поведінки щодо державних символів у повсякденному житті, під час урочистих заходів. Функціонування державної мови під час навчально-виховного процесу залишається і надалі одним із найбільш пріоритетних напрямів у освітній сфері. Принципове значення для майбутнього української мови й української держави має національна мовна свідомість та мовна гідність. Водночас існують проблеми, які вимагають посиленої цілеспрямованої системної роботи. Потребує активізації робота щодо якісної підготовки та участі дітей у конкурсах, турнірах, олімпіадах:української мови, літератури, українознавства. Необхідно привести у відповідність до вимог чинного законодавства усю ділову документацію, яка ведеться в школі, використовується та розміщується для інформаційно-просвітницької роботи серед усіх учасників навчально-виховного процесу (навчальні кабінети, медичний кабінет, спортивна та актова зали). Виходячи з вищезазначеного,

НАКАЗУЮ:

1. Спрямувати роботу педколективу щодо дотримання мовного законодавства в школі.

Постійно.

1.1 Заступнику директора з дошкільної освіти Ткаченко Юлії Анатоліївні:

1.2 Перевірити ділову документацію та інформацію, яку розміщено в дошкільному підрозділі, на інформаційних стендах для учасників навчально-виховного процесу, щодо дотримання мовного законодавства.

До 10.09.2017 року

2. Вихователю- методисту Гетьман Ганні Михайлівні:

2.1 Привести у відповідність до вимог чинного законодавства усю ділову документацію, яка ведеться в шкільному підрозділі, використовується та розміщується для інформаційно-просвітницької роботи серед усіх учасників навчально-виховного процесу (в навчальних кабінетах, медичному пункті, спортивній та актовій залі).

До 05.09.2017 року

2.2.Забезпечити при формуванні перших класів дотримання вимог п. З ст. 20 Закону України «Про засади державної мовної політики» у частині визначення потреби громадян у мові навчання «в обов’язковому порядку за заявами про мову навчання, які подаються батьками або особами, які їх замінюють), до школи».

З 01.09.2017 року.

3. Заступнику директора з дошкільної освіти Ткаченко Юлії Анатоліївні, вихователю- методисту Гетьман Ганні Михайлівні:

3.1 Забезпечити виконання законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про засади державної мовної політики» у частині визначення мови навчання і виховання в НВК, всебічного розвитку і функціонуванню української мови як державної в усіх сферах суспільного життя.

Постійно.

3.2 Дотримуватись мовного режиму в закладі відповідно до роз’яснень, викладених у листі Міністерства освіти і наукою України від 07.10.2017 № 1)/9-542 «Щодо застосування державної мови», а саме: «у робочий час у навчальних закладах з навчанням українською мовою науково-педагогічними, педагогічними працівниками та іншими персоналом використовується українська мова, а у навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин поряд з українською мовою - також мова, якою здійснюється навчально-виховний процесу цьому закладі».

Постійно.

3.3 Спрямувати роботу на підвищення рівня володіння державною мовою педагогічними працівниками.

Постійно.

3.4 Здійснювати заходи щодо стимулювання вивчення української мови, сприяти підвищенню професійної майстерності педагогів, висвітленню досвіду роботи у фахових виданнях.

Постійно.

3.5 Виявляти і підтримувати творчу працю вчителів шляхом популяризації їх педагогічних здобутків, залучення до участі у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року».

Щорічно.

3.6 Враховувати при атестації педагогічних працівників рівень володіння державною мовою.

Постійно.

3.7 Всебічно аналізувати стан дотримання мовного законодавства всіма учасниками навчально-виховного процесу НВК.

Щорічно.

3.8 Забезпечувати якісну підготовку та участь учнів у конкурсах, турнірах, олімпіадах з української мови, літератури, українознавства.

Постійно.

3.9 Забезпечити додаткову роз’яснювальну роботу серед педколективу, учнів щодо виконання вимог законів України «Про засади державної мовної політики

Протягом року

3.10 Здійснювати контроль за дотриманням вимог чинного мовного законодавства в школі під час проведення виховних інформаційно-просвітницьких та урочистих заходів з нагоди відзначення знаменних пам’ятних дат, тематичних заходів з морально-духовного виховання школярів, підвищення рівня їх національної свідомості, почуття гордості за Україну, державну мову.

Постійно.

4. Працівникам НВК:

4.1.Дотримуватись мовного режиму в закладі відповідно до роз’яснень, викладених у листі Міністерства освіти і наукоюУкраїни від 07.10.2017 № 1)/9-542 «Щодо застосування державної мови», а саме: «у робочий час у навчальних закладах з навчанням українською мовою науково-педагогічними, педагогічними працівниками та іншими персоналом використовується українська мова, а у навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин поряд з українською мовою - також мова, якою здійснюється навчально-виховний процесу цьому закладі».

Постійно

4.2.Спрямувати роботу на підвищення рівня володіння державною мовою.

Постійно.

5. Контроль за виконання цього наказу залишаю за собою.

/Files/images/96419766.gif

Кiлькiсть переглядiв: 382