Повернутися до звичайного режиму

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

День вишиванки - не офіційне й відносно молоде народне свято. Цього дня заведено одягати національне вбрання, куди б не довелося йти - на роботу, на зустріч із друзями чи де інде.
Традиційно День вишиванки відзначають щорокук в третій четвер травня. Таким чином в цьому році це свято припадає на 21 травня.

Історія появи Дня вишиванки

Свято зародилось, як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала, на той момент, студентка Чернівецького націнального університету, Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та іншим студентам, обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. ЇЇ підтримали не лише студенти а й викладачі одяглися відповідно.

Цікаві факти про вишиванку

1. Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще в VІ ст.
2. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а згідно повір'ям, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щод візерунок торкався тіла.
3. Вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки.
4. У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками.
5. В Україні єблизько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших - хрестик, гладь, мережка та ін.
6. Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - усе залежить від складності технік.
7. Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Нтомість вишиванки чорного (темного) кольору удавнину було прийнято одягати лише чоловікам.
8. Українське національне вбрання все більше надихає дизайнерів. На модних подіумах тема вишивки подається у найрізноманітніших варіантах. (Сорочки, сукні, спідниці, сумки, гаманці, навіть оздоблюють взуття)

Кiлькiсть переглядiв: 294